Česnek medvědí – absolutní jarní elixír

24.03.2015 10:24

 

Česnek medvědí (Aliium ursinum) – absolutní jarní elixír, nezastupitelný pomocník při detoxikaci po zimě i jako pomocník při jarní omlazovací kůře.

Každé jaro přináší novou naději, teplo a slunce. Ve svém nitru pociťujeme radost a povznesenost. Těšíme se z křiku ptactva a první zeleně. Při pohledu na tuto novou nádheru bychom měli pamatovat na jarní očistnou kůru. Možností máme nespočet, ale především je to česnek medvědí, který patří k prvním poslům jara – rostlinka, která začíná růst pod sněhem již při prvních jarních paprscích slunce. Je to opravdový poklad, který nám příroda nabízí po dlouhé, únavné a vysilující zimě. Česnek medvědí nemá pojmenování po nikom  jiném než po medvědech jež se na tuto rostlinu vrhají jakmile otevřou oči po zimním spánku. Pojďme se tedy inspirovat přírodou, jejíž jsme součástí a i přesto svá těla, tak dobře jako zvířata neposloucháme...

Velikou výhodou medvědího česneku je, že roste hojně ve volné přírodě. Rostlina je velmi podobná konvalince, ale zde můžeme zůstat v klidu, protože jeho charakteristická štiplavá vůně je nezaměnitelná. Nejčastěji roste ve velkých živinami bohatších lesích, hlavně luzích. V některých nížinných lesích a vlhkých dubo-habřinách na Moravě se vyskytuje masově. Dřímají v něm mohutné síly.

Nejlepší jsou mladé listy, ale jen do času květu - jak začne kvést (většinou ke konci května), jeho životadárná síla se pomalu vytrácí. Čerstvé listy sbíráme  jen na začátku jara. Potom jsou už staré a vysušené, na konzumaci nevhodné. Česnek zlepšuje proudění a průchodnost krve v celé cévní soustavě a zároveň snižuje krevní tlak.

Česnek medvědí nesušíme, listy ztrácejí léčivé účinky, proto se pro jarní pročišťovací a odhleňovací kůry používají čerstvé listy. Drobně nakrájené dáváme na chléb s máslem, jemně nasekané používáme do polévek, sypeme jimi brambory a podobně. Listy můžeme připravit také jako špenát. Je-li místo vašeho sběru velkorysé a máte česneku plnou nůši, tak nasekejte listy do mrazáku  podobně  jako petrželku. Pár dní vydrží i v nádobě s vodou, v lednici nebo zabalený do vlhké utěrky.

Abychom mohli přijímat léčivou sílu česneku medvědího po celý rok, vylisujeme z byliny šťávu a uložíme ji do ledničky. Rostlinné vlákniny a listové barvy časem klesnou na dno. Šťávu zpracujeme nejdéle do dalšího jara. Uskladněnou šťávu neředíme, mohla by se zkazit. Ředíme jen při užívání vychladlou převařenou vodou a to jen pokud nám vadí její štiplavost, jinak pijeme neředěnou. Šťáva má protizánětlivé, protibakteriální a protiplísňové účinky. Látky, které obsahuje se rychle dostanou do krve a s krví se roznesou do celého těla. Pravidelné užívání šťávy z česneku medvědího zlepšuje krevní oběh, povzbuzuje činnost hormonálních žláz, trávicího a vylučovacího ústrojí, zmírňuje bolesti hlavy a především detoxikuje a posiluje náš imunitní systém.

Receptů naleznete nespočet, zde je jeden z oblíbených:

Pesto z medvědího česneku:

  • velká hrst medvědího česneku
  • 1/2 dcl olivového oleje
  • sáček piniových oříšků
  • sůl
  • barevný pepř
  • 2 lžíce parmazánu

Všechny ingredience dáte do mixéru a rozmixujete na hladkou hmotu. Konzistence by měla být mazlavá, proto podle potřeby přidávat olivový olej. Pesto je výborné na celozrnné těstoviny nebo jednoduše na celozrnné tousty.

 

Zdroj: www.vestirna.com