Dvousetletý mnich prý stále medituje.

10.02.2015 14:32

 

Mongolští vědci si lámou hlavu nad případem dvě století starého mumifikovaného mnicha, který je podle některých buddhistických expertů stále naživu - jen v meditativním transu. Lékaři si však stojí za svým - je po smrti.

 

Mimořádně zachovalé tělo mnicha sedícího se zkříženýma nohama bylo objeveno na konci ledna v Ulánbátaru. Bylo přikryto dobytčí kůži. Nyní jej zkoumají odborníci z Národního centra soudního lékařství v hlavním městě, napsal list The Daily Telegraph.

„Láma sedí v lotosové pozici, levá dlaň je otevřená a pravá symbolizuje hlásání súter (buddhistických aforismů),“ vysvětlil Gankhüügiin Pürevbat z Mongolského institutu buddhistických umění na Ulánbátarské buddhistické univerzitě. „To znamená, že není mrtev, ale pohroužen do hluboké meditace podle starověké tradice buddhistických lámů,“ dodal.

Podle dalších expertů na buddhismus je mnich v takzvaném „tukdamu“ - hlubokém meditativním stavu, který boří hranice mezi životem a smrtí. „Pokud někdo dokáže v tomto stavu setrvat více než tři týdny, což je mimořádné, jeho tělo se postupem času scvrkne a nakonec z něj zůstanou jen vlasy, nehty a oblečení,“ vysvětlil Barry Kerzin, mnich a dalajlámův lékař.

 

Podobný případ se udál i v ruské republice Burjatsko, kde bylo v roce 2002 exhumováno tělo lámy Daši Doržo Itigilova nesoucí jen nepatrné známky rozkladu. Tamní mniši tvrdí, že není „zcela mrtev“ a teplota jeho těla stoupá pokaždé, když se v klášteře konají obřady. Itigilov zemřel v roce 1927 během meditace, předtím své druhy požádal, aby jej pohřbili v lotosové pozici. Jeho tělo je uloženo v soli.

zdroj: www.novinky.cz